Najostrzejsza papryka świata

Wiele osób uwielbia eksperymentować w kuchni. Wyróżnia nas zamiłowanie do różnych smaków i gustów kulinarnych. Tyle ile osób, tyle możemy mieć różnych przepisów każdego dania. Wiele kucharzy zawodowców i amatorów będzie przyrządzać przepis według własnych upodobań, jak najsmaczniej dla siebie. I mowa tu nie tylko o zwykłych potrawach, ale też o miłośnikach pikantnych oraz ostrych potraw, które wręcz są w stanie wypalić nasze wszystkie kupki smakowe.

Przedstawiamy Wam najostrzejsza papryka świata! To właśnie w dzisiejszym artykule dowiecie się, co jadają miłośnicy ostrego jedzenia. Przed Wami wiele ciekawych informacji, faktów, o których mogliście wcześniej nie słyszeć. Koniecznie sprawdźcie, czym jest skala ostrości, co to jest kapsaicyna, a także największa ciekawostka – nasz ranking!

Nie przegapcie! Zapraszamy do lektury już teraz!

Czym jest kapsaicyna?

Kapsaicyna jest substancją, która występuje w ostrych paprykach i odpowiada właśnie za ich ostry smak. W wielu badaniach udowodniono, że wykazuje ona działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. A to by oznaczało, że zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory czy choroby układu krążenia. Kapsaicyna jest wartością zawartą w paprykach i na jej podstawie ocenia się ich ostrość. Jeśli stosujemy ją odpowiednio i z rozumem, to jest to bardzo dobra substancja wspomagająca odchudzanie i przyspieszająca metabolizm.

Najostrzejsza papryka świata
Najostrzejsza papryka świata – sprawdź

Czym jest skala ostrości?

Musimy jakoś wiedzieć, która papryczka jest tą najostrzejszą. Dlatego korzystamy ze skali Scoville’a (SHU), która pokazuje nam, jak bardzo ostry jest dany składnik. Im więcej punktów uzyska dany produkt, tym oznacza to, że jest ostrzejszy. Inaczej mówiąc zawiera dużą ilość kapsaicyny, która właśnie odpowiada za ostrość. Skala więc jest używana, żeby sprawdzać, ile kapsaicyny zawiera dana papryczka, która najwięcej jej posiada.

Zobacz: Najsłodsze owoce na świecie

Najostrzejsza papryka świata – rada

Zanim zabierzemy się za przyrządzanie dań, dokładnie sprawdźmy, czy na pewno użycie danej papryki nie okaże się dla nas za ostre. Pamiętajmy też, aby po obróbce dokładnie umyć ręce z mydłem, nawet kilka razy. Ostra papryka jest bardzo intensywna i może nam pozostać na rękach nawet po jednym umyciu. Przez jakiś czas nie dotykajmy też ani oczy, ani ust, ani nosa. Najlepiej jednak jest zastąpić ręczne krojenie, wykorzystując blender lub coś rozdrabniającego.

Ranking najostrzejszych papryk świata

Nie wyobrażacie sobie, jak bardzo ostre są niektóre papryczki? Znacie tylko chilli i to według Was jest już wysoki poziom ostrości? Nic bardziej mylnego. To dopiero początek rankingu. Przed Wami zatem ranking najostrzejszych papryk świata. Musicie to koniecznie sprawdzić!

  • Carolina Reaper 1,5 miliona SHU – to papryka wyhodowana przez Eda Currie w Ameryce. Jest najostrzejszą odmianą papryki chilli. Została nawet wpisana do Księgi Rekordów Guinessa, jako najostrzejsza papryka świata. Zatem powiedzmy niej coś więcej. Carolina jest z wyglądu nieco pomarszczona. Można ja też kupić w formie nasion i samemu ją hodować lub jako sadzonki. Jednak należy uważać! Bezpośredni kontakt z nią może doprowadzić do poparzeń!
  • Naga Viper 1,38 mln SHU – to papryka wyhodowana w Anglii przez Geralda Flowera. Ten gatunek stanowi krzyżówkę trzech innych, bardzo ostrych papryk. Do pewnego czasu była uznawana za najostrzejszą paprykę świata, jednak wyprzedziła ją Carolina. Jej zjedzenie może być bardzo nieprzyjemne i wywołać traumę, gdyż skutkuje bolesnym przeżyciem. Następuje paraliż języka, do tego silnie piecze w gardło, a w ostateczności może doprowadzić do jego napuchnięcia, wtedy konieczna jest wizyta w szpitalu.
  • Trinidad Moruga Scorpion 1,2 mln SHU – to jednak z najostrzejszych papryk świata, która charakteryzuje się ostrością, ale też wyraźnie można wyczuć w niej nutę słodkości wymieszaną właśnie w pikanterią.
  • Seven Pot Habanero 1 mln SHU – to jedna z najostrzejszych odmian habanero. Pochodzi z Karaibów. Nawet jedna szczypta te papryczki wystarczy, aby dodać ostrości siedmiu garnkom jedzenia – skąd wzięła się jego nazwa.
  • Naga Jolokia 85,5 tys./1 mln SHU – to papryka z linii chilli. Jej nazwa pochodzi z języka hindi, gdzie była hodowana. Oznacza wężową papryczkę chilli, co ma obrazować jej ostrość.
  • Dorset Naga 87 tys/97 tys SHU – inaczej jest nazywana jadem kobry lub żmiją. Wyhodowali ją Joy i Michael Michaud w Wielkiej Brytanii. Do 2006 roku uchodziła za najostrzejszą paprykę na świecie. Pochodzi z gatunku papryk chilli. Zwykle rzadko dodaje się ją do potraw, gdyż wystarczy jedynie dotknąć nią dania, aby było ostre.
Jaka najostrzejsza papryka świata
Jaka najostrzejsza papryka świata / Ranking i opinie

Warto też wspomnieć o dość ostrych papryczkach, jednak to nam się tylko tak wydaje w porównaniu z resztą. Jalapenio i tabasko (które należą do grupy papryk chilli) zwierają tylko od 2 500 do 8 000 SHU. Ostra jest również papryczka habanero, która posiada 100 000 do 500 000 SHU. Teraz wyobraźmy sobie, skoro te papryki potrafią być dla nas ostre, jak ostre muszą być te na szczycie rankingu?

Polecamy: Torba termiczna na lunch

Ciekawostką może być także papryka pepperoni. Jest ona uważana za słodko-ostrą paprykę i to znacznie łagodniejszą, niż jalapnio czy habanero. W skali Scoville’a uznawana jest za słodką paprykę i plasuje się bardzo nisko. Jej zakres to jakieś 100 – 500 SHU. Bardzo mało w porównaniu ze szczytem rankingu prawda?

Jak hodować najostrzejszą paprykę świata?

Najostrzejsza papryka świata powinna być hodowana w miejscach dobrze nasłonecznionych, najlepiej osłoniętych od wiatru. Dobrze, gdybyśmy użyli ziemi żytniej, próchniczej, takiej, która jest dobrze przepuszczalna i szybko się nagrzewa. Pamiętajmy też, aby nie przelewać ich.

Jak w ogóle rozpocząć hodowlę? Przede wszystkim wysiewy musimy rozpocząć w Polsce najpóźniej do połowy marca. Wtedy uzyskamy odpowiednie, bogate plony na lato. Owoce papryki dojrzewają jakoś do sierpnia, a kończą podczas pojawienia się pierwszych przymrozków. Jeśli chcemy ją hodować w domu, musimy pamiętać, że lubią one ciepło. Dlatego warto zdecydować się na pomieszczenie, w którym jest dość ciepło i jest ono wolne od przeciągów. Temperatura nie powinna sięgać mniej, niż 14 stopni Celsjusza. Inaczej może to zahamować wzrost.

Najostrzejsza papryka świata - opinie
Najostrzejsza papryka świata – opinie

Co z najostrzejszych papryk świata?

Najostrzejsza papryka świata raczej sama w sobie jest ciężka do spożycia. Ale ogólnie ostre papryki są bardzo chętnie spożywane. Oczywiście nie na surowo, ale dodawane do różnych dań. Za najostrzejszą kuchnie uważa się meksykańską. Tam bardzo często dodaje się zamarynowane plastry habanero lub jalapenio. Jest także ostry sos tabasco dodawany do dań na ostro. Innym przykładem są coraz to ostrzejsze przyprawy dodawane do chipsów. Papryczka chilli jest sprzedawana w surowej postaci lub jako płatki/przyprawa do dań. Z ostrej papryki możemy też zrobić dobry sos do mięs, zapiekanek czy makaronów. Chętnie dodawana do ketchupów czy do wędlin i serów jest pasta z ostrej papryki.

A może Torba termiczna na jedzenie ?

Najostrzejsza papryka świata – opinie

A Wy co sądzicie na ten temat? Czy próbowaliście już najostrzejszą paprykę świata? Macie odwagę po nie sięgnąć? Jaki są Wasze przeżycia? Dlaczego zainteresował Was ten temat i jak spodobał się artykuł? Z miłą chęcią dowiemy się teraz czegoś od Was. Serdecznie zapraszamy do pozostawiania własnych opinii oraz przeżytych doświadczeń. Czekamy w sekcji komentarzy!

Dodaj opinie na forum