Data ostatniej aktualizacji:
Warzywa inaczej nazywane są jarzynami i są to rośliny jednoroczne, dwuletnie lub byliny. I stanowią one częściowy lub całościowy pokarm człowieka. Rośliny bowiem, w zależności od gatunku możemy spożywać w formie liści, bulw, korzeni, łodyg oraz owoców. Niektóre decydujemy się spożywać w stanie surowym, inne natomiast poddajemy obróbce. Warzywa to ważny składnik, potrzebny w organizmie człowieka, dlatego powinniśmy je spożywać w jak najmniej przetworzonej wersji kilka razy dziennie. Wtedy dostarczamy sobie wiele witamin i minerałów. To m. in. źródło błonnika, składników mineralnych, witamin i wiele więcej.
Warzywa rosną w różnych zakątkach świata. Dlatego też niektóre są dostępne bardziej, inne nieco trudniej zdobyć. Niektóre nam smakują, a inne nie są w naszym stylu. Aby dowiedzieć się więcej, jakie występują najzdrowsze warzywa na świecie, koniecznie zostańcie z nami. Sprawdźcie, co przygotowaliśmy i zyskajcie parę nowych ciekawostek, którymi będziecie mogli się pochwalić przed znajomymi. Zapraszamy!
Jakie są najzdrowsze warzywa na świecie?
Zanim zaczniemy kupować pełno zieleniny, która kojarzy się najbardziej z warzywami, pamiętajmy, że ważny jest umiar. Należy utrzymywać zbilansowaną dietę, a nie głodować się na śmierć. Nasz organizm potrzebuje wielu składników. W tym jednak momencie pragniemy Wam przedstawić, jakie są najzdrowsze warzywa na świecie. Warto po nie sięgać codziennie. Oto one:
- rukiew wodna,
- jarmuż,
- dynia,
- brokuł,
- czarna rzepa.

Najzdrowsze warzywa na świecie – rukiew wodna
Wyjątkowo bogatą rośliną w wiele składników mineralnych oraz witamin jest rukiew woda. Badania wykazały, że posiada ona znacznie więcej potasu, niż pomidory, ale także więcej beta-karotenu, niż marchew czy żelaza, niż szpinak. Nie ma sobie równych. Rukiew wodna to inaczej rzeżucha wodna. To ona jest najzdrowszym warzywem świata! Należy do rodziny kapustowatych i pochodzi z Eurazji. Choć obecnie można już ją znaleźć wszędzie. Używana była już w starożytności, by wzmacniać organizm, dodawać energię i chronić przed różnymi chorobami. Stosowali ją starożytni Grecy, Egipcjanie oraz Rzymianie. Idąc dalej była też stosowana w medycynie ludowej, jako środek w leczeniu chorób wątroby i w kaszlu.
Sprawdź: Najostrzejsza papryka świata
Rukiew wodna to roślina, którą można spożywać zarówno na surowo oraz przetworzoną. To idealny dodatek do zup, sosów, można z niej zrobić pasty, dodawać do sałatek, ryb oraz dań mięsnych. Zatem jej zastosowanie jest szerokie.
Rukiew wodna nadaje się do hodowania w domu, jednak można ja też kupić w wielu marketach i warzywniakach. Warto ją stosować ze względu na wiele korzyści jakie nam przynosi. Zawarty w niej chlorofil zapewnia ochronę i oczyszczenie dla wątroby. Do tego poprawia kondycję włosów, paznokci i skóry. Łagodzi stany zapalne oraz poprawia krzepliwość krwi. Szczególnie ważne dla kobiet, które karmią piersią – wzmaga wydzielanie mleka.
Najzdrowsze warzywa na świecie – jarmuż
Jarmuż to warzywo, które posiada wiele wartości odżywczych, wiele witamin i właściwości leczniczych. Pochodzi z rodziny kapusty. Ma długie, pomarszczone liścia. Doceniany był już w starożytności, gdyż zapobiega on wielu groźnym chorobom np. nowotworom i chorobom serca. Posiada wiele białka oraz błonnika. To także źródło witamin, szczególnie C oraz K. Ta ostatnia witamina działa hamująco na rozwój nowotworów jak nowotwój jajnika, piersi czy pęcherzyka żółciowego i wątroby.
Zawarte są w nim sole mineralne jak potas, wapń czy sulforafan. Ten ostatni składnik działa antynowotworowo. Poza tym beta-kroten czy luteina hamują szkodliwe procesy oksydacyjne, a co za tym idzie zapobiegają rozwojowi nowotworów. Zdecydowanie mamy mniejsze ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej, krtani czy przełyku. Potas działa na spadek ciśnienia, a wapń wspomaga prawidłowe pompowanie krwi.

Najzdrowsze warzywa na świecie – dynia
Dynia jest sezonowym warzywem, które w dużej mierze kojarzy nam się z amerykańskim świętem Halloween. Choć odmian dyni jest wiele, to jednak każda z nich, która jest do spożycia, ma w sobie wiele wartości odżywczych. Pierwsze właściwości dyni odkryli i pokochali meksykańscy Indianie. Zarówno w medycynie, jak i w kuchni.
Polecamy: Najsłodsze owoce na świecie
Mamy też dla Was ciekawostkę. Pierwsze ciasto dyniowe zostało sporządzone przez pierwszych osadników amerykańskich. Choć nie było to ciasto, takie jak obecnie znamy, to jednak stało się pewnym symbolem, ale też smaczną przekąską. Na początku była to wydrążona dynia z miodem, mlekiem i przyprawami, którą się zapiekało. Obecnie dynie są uprawiane w każdym stanie USA.
Dynie są bogactwem wartości odżywczych. W swoim składzie posiadają m. in. białko, błonnik, witaminy C, K, E oraz B, wapń, żelazo czy potas i cynk. Oczywiście to tylko kilka z wymienionych. Dynia stymuluje regenerację komórek trzustkowych, regeneruje też aktywność insuliny. Jednak nie jest wskazana przy cukrzycy, ze względu na wysoki indeks glikemiczny. Do tego dynia, a konkretnie zawarty w niej beta-karoten działa też przeciwutleniająco. Może więc zapobiegać chorobom nowotworowym. Regularne pożywanie tego warzywa pozwala nam zminimalizować ryzyko nowotworów piersi, żołądka, płuc i jelita grubego.
Najzdrowsze warzywa na świecie – brokuły
Brokuły są zieloną odmianą kalafiora inaczej też nazywaną kapustą szparagową. Posiada wiele potrzebnych człowiekowi właściwości odżywczych. Choć wiele osób za nimi nie przepada, są znacznie delikatniejsze w smaku, niż kalafiory. Blokują powstawanie nowotworowych mutacji DNA i ułatwiają likwidację komórek tworzącego się nowotworu. Choć niewiele osób o tym wie, brokuły mogą złagodzić objawy autyzmu.
Brokuły są dobre na wrzody żołądka i dwunastnicy. A to minimalizuje zapalenie błony śluzowej żołądka a nawet raka żołądka. Ale to nie wszystko. Jest w nich potas, który sprawia, że naczynia krwionośne są bardziej drożne. Krew przepływa swobodniej, co powoduje spadek ciśnienia krwi. Potas wspomaga też wydalanie nadmiaru sodu z organizmu. Te warzywa są również świetne na mocne stawy. Zawarta w nich witamina C wspomaga tworzenie kolagenu. A kolagen z kolei buduje chrząstkę, co poprawia też stan tkanki łącznej i odpowiada za kondycję stawów i ścięgien. Na koniec warto dodać, że brokuły zawierają luteinę, która dobrze wpływa na kondycję oka, zwłaszcza plamki żółtej.

Najzdrowsze warzywa na świecie – rzepa czarna
Rzepa czarna to warzywo, które posiada korzeń, a konkretnie bulwę o skórce w kolorze czarnym. W środku jednak kryje się czarny miąższ. Jego smak jest dość ostrawy. Należy do najstarszych upraw w Azji, Afryce oraz w Europie. Rzepa zawiera substancje podobne do antybiotyków, zatem hamuje rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych. To także źródło witamin C oraz B. Zawiera też wiele soli mineralnych jak żelazo, potas, siarka, wapń i magnez. Taka kombinacja składników ma wiele zastosowań leczniczych. To m. in. zwiększanie soków trawiennych, działanie przeciwbakteryjne, pomaga przy kaszlu, zapaleniu górnych dróg oddechowych czy niedokrwistości.
Zobacz: Torba termiczna na jedzenie
Najzdrowsze warzywa na świecie – opinie
A według Was, jakie są najzdrowsze warzywa na świecie? Jakie Wy chętnie zjadacie, a za jakimi nie przepadacie? Czy Wasz ulubieniec znalazł się w naszym artykule? Dlaczego je lubicie, za co pokochaliście? Jak często spożywacie warzywa i jakie to są? Będziemy wdzięczni za podzielenie się z nami swoimi opiniami. Będziemy na nie z niecierpliwością czekać w sekcji komentarzy!